Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

Tranexamic Acid
Sinonimi: SpecWhite® TA - Spec-Chem Industry Inc; Tranexamic Acid - Cosroma; MacDerma™ TA - McKinley Resources Incorporated; AC-TA - Soho Aneco Chemicals Co; iWhite TA - KimiKa, LLC (Formerly Cosphatech); PromaCare® TA (BP2013) - Uniproma

Cena sa PDV-om:
580,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
 • Tranexamic Acid

  Naziv sirovine: Traneksaminska kiselina

  INCI naziv: Tranexamic Acid

  CAS: 1197-18-8

  Hemijska klasifikacija: Amino kiselina 

  Funkcionalna kategorija: Kondicioner za kožu; Adstringens ~ Cosmetic

  Lot broj: 20231127

  Datum proizvodnje: 11/2023

  Rok trajanja: 11/2026

  Opis:  Traneksaminska kiselina  (TXA) je sintetički derivat aminokiseline lizin. Njena hemijska struktura se sastoji od centralnog atoma ugljenika vezanog za aminsku grupu (NH2) i karboksilnu grupu (COOH). Obično se javlja u formi belog kristalnog praha, bez mirisa je i ima blago gorak ukus. Prah je rastvorljiv u vodi, nerastvorljiv u uljima. Tačka topljenja se kreće od 210°C do 216°C. Traneksaminska kiselina je stabilna pri normalnim uslovima kada se pravilno skladišti. Osetljiva je na svetlost i treba je zaštititi od izlaganja direktnom sunčevom svetlu. Traneksaminska kiselina je slaba organska kiselina sa pKa vrednošću od oko 4.5. U rastvoru može formirati soli sa bazama. Kompatibilna je sa različitim kozmetičkim ingredijentima.

  IUPAC naziv: trans-4-(Aminometil)-cikloheksan-1-karboksilna kiselina. 

                      

  Delovanje na kožu:  Traneksaminska kiselina je prvobitno razvijena u farmaciji kao antifibrinolitik. Vremenom se pokazala kao vredna kozmetička sirovina sa funkcionalnom aktivnošću izbeljivanja i u tretmanu melazme, budući da je sposobna da inhibira sintezu melanina putem inhibicije sistema plazminogen/plazmin,  blokirajući interakciju između melanocita i keratinocita. Osim toga, kiseline poput TXA imaju sposobnost eksfolijacije kože, dovodeći do regeneracije epidermalnih i dermalnih tkiva i smanjenja pigmentnih diskromija. TXA se široko koristi u tretmanu hiperpigmentacija izazvanih izlaganjem ultraljubičastom zračenju (UV). Među njima, melazma, poremećaj hiperpigmentacije koji rezultira stvaranjem smeđih ili sivkastih fleka na području lica, jedan je od najčešćih. Etiologija ovog stanja je multifaktorijalna, međutim, među glavnim uzrocima su hormonalna neravnoteža, genetski i etnički faktori i ekološko izlaganje, pri čemu je ultraljubičasto zračenje (UV) najčešći uzrok. Ovi faktori dovode do povećane aktivnosti melanocita i, posledično, do nakupljanja melanina, što je identifikovano histopatološkim analizama. Kliničke studije pokazuju pozitivne rezultate što se tiče nivoa melanina nakon primene TXA u tretmanu melazme. Kanechorn i saradnici (2012) procenili su efikasnost primene TXA 5%, dva puta dnevno, tokom 12 nedelja, pri čemu su primetili smanjenje indeksa melanina na mestu primene kod 78,2% pacijenata. U sličnoj studiji koju su sproveli Kim i saradnici (2016), primena kiseline u koncentraciji od 2% dala je zadovoljavajuće rezultate, pri čemu je zabeležen značajan pad sadržaja melanina u epidermisu kod 22 od 23 pacijenta. Net i saradnici (2012) takođe su ocenili primenu topičkog sredstva sa TXA 2%, dva puta dnevno, tokom 8 nedelja, kako bi istražili efekte na lezijama epidermisa, opisujući smanjenje pigmentacije, broja krvnih sudova i broja mastocita.

  Benefiti: 

  • Smanjuje hiperpigmentaciju i melazmu: Traneksaminska kiselina je pokazala efikasnost u smanjenju hiperpigmentacije i melazme, koji su česti problemi diskoloracije kože. Inhibirajući enzim tirozinazu, koji je ključan u procesu proizvodnje melanina u koži, blokira proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži, i sprečava njegovo nakupljanje u koži. Osim toga, TXA može blokirati efekte faktora rasta pigmentacije (koji stimuliše proizvodnju melanina), što dodatno pomaže u smanjenju hiperpigmentacije. Redovna upotreba traneksaminske kiseline pokazala je smanjenje pojave tamnih fleka i neujednačenog tena. 

  • Posvetljuje i izjednačava ten kože: Traneksaminska kiselina je takođe pokazala sposobnost posvetljivanja i izjednačavanja tena kože, čineći je sjajnijom i mlađom. 

  • Poboljšava teksturu kože: Traneksaminska kiselina je pokazala sposobnost poboljšanja ukupne teksture kože smanjenjem inflamacije i podsticanjem proizvodnje kolagena. Pomaže u smanjenju pojave sitnih linija i bora, čineći kožu glađom i elastičnijom. 

  • Pomaže u tretiranju akni: Traneksaminska kiselina je takođe pokazala efikasnost u tretiranju akni. Njena sposobnost smanjenja inflamacije i sprečavanja nakupljanja melanina u koži pomaže u smanjenju pojave ožiljaka od akni i tamnih fleka.

  • Sanacija oštećenja izazvana sunčevim zracima: UV zračenje može izazvati pojavu tamnih mrlja na koži, posebno kod osoba sa svetlom puti. Traneksaminska kiselina može pomoći u smanjenju oštećenja od sunca tako što inhibira proizvodnju melanina nakon izlaganja UV zracima, što rezultira smanjenjem tamnih mrlja i sprečavanjem njihovog ponovnog pojavljivanja.

  • Hidrira kožu: Traneksaminska kiselina ima hidratantna svojstva koja pomažu u održavanju mekoće i elastičnosti kože. Deluje pojačavanjem prirodne barijere hidratacije kože i sprečavanjem gubitka vode, što je važno za održavanje zdrave i mladolike kože. 

  • Pogodnost za različite tipove kože: Jedna od prednosti traneksaminske kiseline je njena dobra podnošljivost za različite tipove kože, uključujući i osetljivu kožu. To je čini pogodnom za širok spektar korisnika, bez obzira na tip kože ili eventualne probleme sa kožom.

  Način upotrebe: Uobičajno se koristi u koncentraciji od 0,5 do 3 %. Deo je vodene faze emulzionog sistema. Samo za spoljašnu upotrebu. 

  Primena: Često se primenjuje za izradu seruma za lice koji se nanose na čistu kožu pre ostalih proizvoda za negu kože. Serumi su obično koncentrisani i brzo se upijaju, omogućavajući traneksaminskoj kiselini da prodre dublje u kožu i pruži svoje benefite. Traneksaminska kiselina se može naći i u kremama i losionima za lice. Ovi proizvodi se nanose na kožu nakon čišćenja i toniranja, obično ujutro i/ili uveče. Kreme i losioni pružaju hidrataciju i zaštitu koži, dok traneksaminska kiselina radi na poboljšanju tonusa kože i smanjenju hiperpigmentacije. Postoje i maske za lice koje sadrže traneksaminsku kiselinu kao jedan od aktivnih sastojaka. Ove maske se obično koriste jednom do dva puta nedeljno kako bi se pružila dodatna nega koži i poboljšali rezultati u borbi protiv hiperpigmentacije. Ponekad se traneksaminska kiselina može naći i u tretmanima za ciljane probleme, poput tačkastih aplikacija ili tretmana za tamne fleke i melazmu. Ovi proizvodi se mogu koristiti lokalno na problematičnim područjima kako bi se direktno delovalo na problem hiperpigmentacije. Traneksaminska kiselina se često kombinuje sa drugim aktivnim sastojcima poput retinola, vitamin C ili alfa-hidroksi kiselina (AHA) radi pojačavanja njenih efekata. Ove kombinovane formulacije mogu pružiti višestruke koristi za kožu, uključujući posvetljivanje, hidrataciju i poboljšanje teksture kože.

  Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

  GMO: Nije GMO 

  Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

  Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS - ENG), Tehnički podaci (TDS - SRP), Bezbednosni list (MSDS - ENG), Bezbednosni list (MSDS - SRP), Bezbednosne instrukcije (SI - ENG), Bezbednosne instrukcije (SI - SRP), Sertifikat analize (COA)

  Dodatna dokumentacija: Mehanizam delovanja traneksaminske kiseline (TXA) u tretmanu melazme, Test efikasnosti (ET - ENG)

 • Kontakt

  Avena Lab - Farmadria d.o.o.
  Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

  AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

  e-mail : info@avenalab.com

  Mobilni:
  +381 (0) 69 / 55 65 029