Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

 • Vaseline (Petroleum Jelly)

Vaseline (Petroleum Jelly)
Vazelin / Specijalni Emoliens

Cena sa PDV-om:
620,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
 • Vaseline (Petroleum Jelly) 

  Naziv sirovine: Vazelin  

  INCI ime: Petrolatum

  CAS: 8009-03-8

  Hemijska klasifikacija: Ugljovodonik

  Funkcionalna kategorija: Emolijens, okluziv  

  Lot broj: WPS/020/2023-24

  Datum proizvodnje: 05/2023

  Rok trajanja: 05/2026

  Opis:  Vazelin (Petroleum jelly)  je poluprovidna, polučvrsta supstanca, bez mirisa. Boja može varirati od žućkaste do svetlo smeđe. Ima glatku i masnu teksturu, što ga čini lako razmazivim i pogodnim za nanošenje na kožu. Ima relativno visoku tačku topljenja, obično između 37°C i 40°C. Lako se topi pri kontaktu s kožom ili izlaganjem toploti. Vazelin ima visoku viskoznost, što znači da je gust i otporna na protok. Gustoća je oko 0,8 do 0,9 g/cm³. Ovo svojstvo pomaže da se dobro prilepi za kožu ili druge površine. Nerastvorljiv je u vodi, ali se rastvara u određenim organskim rastvaračima, poput mineralnih ulja i hloroforma. Vazelin je uglavnom sastavljen od dugih lančanih ugljovodonika, pretežno zasićenih poput parafinskog i mikrokristalnog voska. Hidrofoban je i hemijski stabilan pod normalnim uslovima, što znači da se ne reaguje lako s drugim supstancama ili ne doživljava značajne hemijske promene. Ima dug rok trajanja i ne kvari se. Relativno je inertan i nereaktivan, što ga čini sigurnim za upotrebu na osetljivoj koži. Malo je verovatno da će izazvati alergijske reakcije ili iritaciju kože. Smatra se biološki inertnim i široko se koristi u farmaceutskoj industriji, kozmetici i medicinskim proizvodima zbog svoje kompatibilnosti s ljudskom kožom i niske toksičnosti ili iritacije.  Vrednost HLB=7.

  Delovanje na kožu: Pripada grupi okluziva, kao i mineralno ulje. Ima 170 puta veći efekat na TEWL u odnosu na maslinovo ulje. Smatra se jednom od najboljih supstanci za hidrataciju i definiše se kao “zlatni standard”, s kojim se porede drugi okluzivi. Pokazalo se da je nekomedogen. Smetnju većoj upotrebi vazelina predstavlja slab senzorni profil, odnosno masni i lepljivi osećaj koji se razvija pri nanošenju i nakon nanošenja preparata sa većim udelom vazelina. Kombinuje se sa sintetskim masnim materijama (brojnim emolijensima) koje popravljaju razmazivost formulacije i poboljšavaju teksturne i senzorne karakteristike proizvoda.

  Benefiti: 

  • Hidratacija: Vazelin deluje kao okluzivno sredstvo, formirajući zaštitnu barijeru na površini kože koja pomaže zadržavanju vlage. Sprečava dehidrataciju kože. Koristi se kao sastojak u hidratantnim kremama, balzamima za usne i drugim proizvodima za negu kože.

  • Zaštitna barijera: Hidrofobna priroda vazelina čini ga efikasnom barijerom protiv spoljašnjih iritanata i agresivnih sredstava iz okoline. Pomaže u zaštiti kože od nepovoljnih vremenskih uslova, zagađenja i drugih spoljašnjih faktora, smanjujući rizik od iritacije i upale.

  • Lekovita svojstva: Vazelin ima emolijentna svojstva koja pomažu u smirivanju i lečenju suve, ispucane ili iritirane kože. Može pomoći u tretmanu manjih posekotina, opekotina i povreda stvaranjem zaštitne barijere preko pogođenog područja, što podstiče brže ozdravljenje.

  • Uklanjanje šminke: Vaselin se može koristiti kao blago i efikasno sredstvo za uklanjanje šminke, posebno za vodootporne ili dugotrajne proizvode. Pomaže u uklanjanju šminke bez oštećenja prirodnih ulja kože, ostavljajući je mekom i hidriranom.

  • Nega usana: Zbog svojih hidratantnih i zaštitnih svojstava, često se koristi u balzamima za usne i proizvodima za negu usana. Pomaže u omekšavanju i hidrataciji suvih, ispucalih usni, pružajući olakšanje od nelagodnosti i poboljšavajući izgled usana.

  • Nega kose: Vaselin može kosi dati sjaj i hidrirati je. Može se nanositi na krajeve kose kako bi zadržao vlagu i sprečio pucanje vrhova. Međutim, treba ga koristiti umereno kako bi se izbeglo nakupljanje masnoća.

  • Nega trepavica i obrva: Neki ljudi koriste vazelin za kondicioniranje i hidrataciju trepavica i obrva, podstičući njihov rast i poboljšavajući njihov izgled. 

  • Univerzalnost: Vazelin je univerzalni sastojak koji se može uključiti u različite kozmetičke formulacije, uključujući kreme, losione, masti i serume. Njegova kompatibilnost s drugim sastojcima čini ga popularnim izborom za formulatore koji žele poboljšati efikasnost i teksturu svojih proizvoda.

  Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Vrlo je česta komponenta velikog broja zaštitnih kozmetičkih krema, pogotovo krema za suvu kožu. Štiti izložene delove kože od isušivanja. Posle brijanja smiruje kožu. Koristi se u formulacijama proizvoda za kosu i različitih ulja za sunčanje. Čest je sastojak u proizvodima dekorativne kozmetike. Ukoliko se nanese na kožu pre nego se stavi parfem, miris parfema će se zadržati duže. Ako se pomeša sa malo morske soli može se koristiti za odstranjivanje mrtvih ćelija kože. Odličan za ispucale usne. Posle nekoliko nanošenja na kožu oko noktiju, kožica će postati mekša i elastičnija. Omekšava tvrdu kožu na stopalima i laktovima. Uobičajne koncentracije: 5% do 20%. Koristi  se samo za spoljašnju upotrebu.

  Izvorne sirovine iz kojih se dobija: Nafta. Polučvrsta smeša ugljovodonika (broj ugljenika uglavnom veći od 25) 

  Način dobijanja: Petrolatum se dobija frakcionom destilacijom nafte, nakon čega sledi višeetapno prečišćavanje

  Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

  GMO: Nije GMO 

  Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

  Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS - ENG), Tehnički podaci (TDS - SRP), Bezbednosni list (MSDS - ENG), Bezbednosni list (MSDS - SRP), Bezbednosne instrukcije (SI - ENG), Bezbednosne instrukcije (SI - SRP), Sertifikat analize (COA)

 • Kontakt

  Avena Lab - Farmadria d.o.o.
  Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

  AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

  e-mail : info@avenalab.com

  Mobilni:
  +381 (0) 69 / 55 65 029