Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

 • Kojic Acid

Kojic Acid
Sredstvo za izbeljivanje kože

Cena sa PDV-om:
560,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
 • Kojic Acid

  Naziv sirovine: Kojik kiselina 

  INCI ime: Kojic Acid

  CAS: 501-30-4

  Hemijska klasifikacija: Fenol, keton, heterociklično jedinjenje

  IUPAC naziv: 5-Hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone, 2-Hydroxymethyl-5-hydroxy-γ-pyrone

                    KojicAcid.svg

  Funkcionalna kategorija: Antioksidans,  sredstvo za izbeljivanje kože

  Lot broj: 317925

  Datum proizvodnje: 06/2023

  Rok trajanja: 06/2025

  Opis: Kojik kiselina je nus proizvod u procesu fermentacije pirinča. Često se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog svojih svojstava posvetljivanja kože i inhibicije enzima tirozinaze, koji je ključan za proizvodnju melanina. Kojik kiselina je beli ili svetložuti prah, blagog mirisa. Prah je rastvorljiv u vodi, etanolu, i drugim polarnim rastvaračima. Rastvorljivost se poboljšava pri nižim pH vrednostima. pKa vrednost ukazuje na stepen disocijacije u vodenom rastvoru i za kojik kiselinu ta vrednost iznosi oko 8.7. Kojik kiselina može biti osetljiva na svetlo i podložna je procesu oksidacije, što može dovesti do postepene promene boje ili smanjenja efikasnosti tokom dužeg perioda. Efikasnost kojik kiseline kao inhibitora tirozinaze varira u zavisnosti od pH vrednosti okoline. Obično je najefikasnija pri nižim pH vrednostima. Pošto spada u grupu alfa-hidroksi kiselina (AHA), pokazuje sposobnost eksfolijacije kože i izaziva blagi piling, pomažući uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože. Može reagovati sa metalima, poput gvožđa, što može dovesti do tamnjenja ili promene boje rastvora. Ovo je važno uzeti u obzir prilikom formulacije proizvoda.

  Benefiti: 

  • Posvetljivanje kože: Hiperpigmentacije se manifestuje u vidu mrlja koje su tamnije boje od prirodne boje kože. Na proces depigmentacije kojik kiselina utiče na više načina: heliranjem dvovalentnih jona, hvatanjem slobodnih radikala i inhibiranjem procesa sinteze tirozina, koji je odgovoran za proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži.  Depigmentišuća aktivnost dokazana je u in - vitro i in - vivo studijama. 

  • Izbjeljivanje kože: Zahvaljujući sposobnosti smanjenja proizvodnje melanina izbjeljuje kožu i doprinosi ujednačavanju tena 

  • Eksfolijacija: Kao alfa-hidroksi kiselina (AHA) može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože. Na taj način poboljšava teksturu kože, čineći je glađom i sjajnijom.

  • Antioksidativna svojstva: Pored uticaja na pigmentaciju, deluje i kao antioksidans, pomažući procesu neutralizacije slobodnih radikala i zaštiti kože od oštećenja izazvanog suncem i drugim faktorima okoline.

  Način upotrebe: U kozmetičkim proizvodima za hemijski piling kože često se kombinuje sa alfa-hidroksi kiselinama i/ili beta/hidroksi kiselinama (salicilnom kiselinom). Dodaje se u toplu (25-40°C/ 77-104°F) vodenu fazu formulacije. Može se kombinovati sa ostalim agensima za posvetljivanje kože. Ima tendenciju oksidacije tokom vremena pa se preporučuje dodavanje vitamina E (tokoferol) ili BHT formulaciji, kako bi se smanjio stepen oksidacije. Samo za spoljašnju upotrebu. SCCS je potvrdio bezbednost upotrebe proizvoda sa kojik kiselinom u koncentraciji od 1%. do 4 %. 

  Napomena:  Mnoge kozmetičke kompanije koriste kojik dipalmitat kao alternativu za kojik kiselinu, jer je dipalmitat stabilniji u formulacijama. Međutim, nema istraživanja koja pokazuju da je kojik dipalmitat jednako efikasan kao kojik kiselina. 

  Primena: Kojik kiselina ulazi u sastav proizvoda za posvetljivanje kože, uključujući losione, kreme, proizvode dekorativne kozmetike. Takođe se koristi za očuvanje ili stabilizaciju boja u kozmetičkim proizvodima. Može da poveća rok trajanja finalnih proizvoda zahvaljujući sprečavanju hemijske i mikrobne razgradnje KAS. Koncentracija kojik kiseline u kremama za posvetljivanje kože može se kretati od 1% do 2%. Ovo je posebno važno za proizvode koji se koriste na licu, gde je koža obično osetljivija. Serumi koji se koriste za ciljano posvetljivanje mrlja i neujednačenog tena mogu sadržavati višu koncentraciju, od 3% do 4%, ali je važno voditi računa o individualnoj reakciji kože. Za losione za telo, koncentracija se može kretati između 1% i 3%. 

  Izvorne sirovine iz kojih se dobija: Šećeri dobijeni od kukuruznog skroba ili riže  

  Način dobijanja: Kojic kiselina se proizvodi fermentacijom različitih šećera uz pomoć gljivica (uglavnom vrsta Aspergillus) 

  Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

  GMO: Nije GMO 

  Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

  Dokumentacija: Bezbednosni list (MSDS), Sertifikat analize (COA)  

 • Kontakt

  Avena Lab - Farmadria d.o.o.
  Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

  AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

  e-mail : info@avenalab.com

  Mobilni:
  +381 (0) 69 / 55 65 029