Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

 • Potassium Sorbate

Potassium Sorbate
Kalijum Sorbat

Cena sa PDV-om:
150,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
 • Potassium Sorbate

  Naziv sirovine: Kalijum Sorbat

  INCI ime: Potassium Sorbate

  CAS: 24634-61-5

  Hemijska klasa: Organska so

  Funkcionalna kategorija: Konzervans (prirodni baktericid i bakteriostatik) 

  IUPAC naziv: Potassium (2E,4E)-hexa-2,4-dienoate

                    The structure of potassium sorbate

  Opis: Kalijum sorbat je kalijumova so sorbinske kiseline. U vodi disocira na kalijumove i sorbatne jone. Hemijski je stabilan pri normalnim uslovima skladištenja. Ne reaguje s drugim kozmetičkim sastojcima i održava svoju funkciju konzervansa tokom vremena. Iako stabilan, može reagovati sa oksidacionim sredstvima. Osetljiv je na ultraljubičastu svetlost, što može dovesti do njegove degradacije. Kalijum sorbat sprečava rast plesni, kvasca i nekih bakterija. Široko se koristi kao konzervans u prehrambenoj industriji i kozmetici. Opšte je priznat kao siguran sastojak (GRAS) od strane autoriteta za bezbednost hrane ukoliko se koristi unutar propisanih granica. Nije toksičan i ne iritira pri koncentracijama koje se koriste za konzervisanje hrane. U prehrambenoj industriji se generalno koristi u koncentracijama od 0,025% do 0,1%. Kalijum sorbat je efikasan u širokom rasponu pH vrednosti. To ga čini svestranim i široko korišćenim konzervansom u prehrambenoj industriji, industriji pića, kao i u proizvodima za ličnu negu. Obično je dostupan u formi belog kristaliničnog praha. Veoma je rastvorljiv u vodi i etanolu, što ga čini posebno korisnim za primenu u tečnim proizvodima. 

  Mehanizam antimikrobnog delovanja: Mehanizam delovanja kalijum sorbata kao konzervansa temelji se na njegovoj sposobnosti da inhibira rast mikroorganizama, poput plesni, kvasca i nekih bakterija. Kalijum sorbat deluje tako što ometa aktivnost različitih enzima unutar ćelija mikroorganizama. Ovi enzimi su ključni za metabolizam i produkciju energije, a njihova inhibicija dovodi do smanjenja proizvodnje ATP-a (adenozin trifosfata), koji je glavni izvor energije za ćelijske procese što dovodi do njihovog usporenog rasta i smrti. Kalijum sorbat može narušiti integritet ćelijske membrane mikroorganizama, čineći je propusnijom. To omogućava curenje vitalnih unutrašnjih komponenata iz ćelija mikroorganizama, što dovodi do njihove smrti. Efikasnost kalijum sorbata kao konzervansa povećava se u kiselim uslovima. U takvom okruženju, veći deo sorbata ostaje u svojoj ne-disociranoj formi, što olakšava njegov prolazak kroz ćelijske membrane mikroorganizama, čime se povećava njegova sposobnost da deluje efikasno. Efektivnost se dodatno može poboljšati sa agensima za heliranje (npr. EDTA). Kalijum sorbat je posebno efikasan protiv plesni i kvasaca, a manje je efikasan protiv bakterija, pa se često koristi u kombinaciji sa drugim konzervansima ako je potrebna šira antimikrobna zaštita.

  Način upotrebe: Uobičajene koncentracije se kreću između 0,15-0,3% (ako se koristi sam) ili 0,1-0,2% (ako se koristi u kombinaciji sa drugim konzervansima). Samo za spoljašnju upotrebu.

  Primena: Koristi se za zaštitu svih vrsta kozmetičkih proizvoda kao što su kreme, losioni, šamponi, proizvodi za šminkanje i zaštitu od sunca.

  Izvorne sirovine iz kojih se dobija: Sorbinska kiselina    

  Način dobijanja: Proizvodi se neutralizacijom sorbinske kiseline kalijum hidroksidom. Prekursor sorbinske kiseline se proizvodi u postupku u dva koraka:  kondenzacijom krotonaldehida i ketena.

  Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

  GMO: Nije GMO 

  Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

  Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS - ENG), Tehnički podaci (TDS - SRP), Bezbednosni list (MSDS - ENG), Bezbednosni list (MSDS - SRP), Bezbednosne instrukcije (SI - ENG), Bezbednosne instrukcije (SI - SRP), Sertifikat analize (COA)

 • Kontakt

  Avena Lab - Farmadria d.o.o.
  Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

  AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

  e-mail : info@avenalab.com

  Mobilni:
  +381 (0) 69 / 55 65 029