Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

  • Isopropyl Palmitate

Isopropyl Palmitate
Zaštičena imena i proizvođači: Aprisoft IPP - Stockmeier group (Germany); BergaCare EM-16 ( Berg + Schmidt GmbH & Co.), Isopropyl Palmitate -BASF (Germany); OLI-5102 Isopropyl Palmitate - Shanghai Oli Enterprises Co.,Ltd; Palmitate Isopropyle - Laboratoires Prod'Hyg; Lexol® IPP MB - Inolex; HallStar® IPP-NF - Hallstar; Dermol IPP - ALZO International Inc.; Wickenol 111 - ALZO International Inc.; Crodamol™ IPP - Croda.

Cena sa PDV-om:
680,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
  • Isopropyl Palmitate

    Naziv sirovine: Izopropil palmitat

    INCI naziv: Isopropyl Palmitate

    CAS: 142-91-6

    Sinonimi: 1-Methylethyl hexadecanoate; Isopropyl Ester Palmitic Acid; Deltyl; Deltyl Prime; Exceparl IPP; Isopal; Isopalm; Isopropyl hexadecanoate; NSC 69169; Neoderm IPP; Nikkol IPP; Propal; Palmitic acid, isopropyl ester; Hexadecanoic acid, isopropyl ester

    Hemijska klasifikacija: Estar 

    Funkcionalna kategorija: Sredstvo za negu kože, emolijens, rastvarač za mirisna ulja.

    IUPAC naziv: propan-2-yl hexadecanoate             

                Isopropyl palmitate

    Hemijsko-fizičke osobine: Izopropil palmitat je estar palmitinske kiseline i izopropil alkohola. Palmitinska kiselina je zasićena masna kiselina sa dugim lancem od 16 ugljenikovih atoma, a izopropil alkohol je jednostavan alkohol sa tri ugljenikova atoma, gde je hidroksilna grupa (-OH) vezana za sekundarni ugljenikov atom (drugi ugljenikov atom u lancu). Estarska grupa u izopropil palmitatu igra ključnu ulogu u određivanju njegovih fizičko-hemijskih svojstvava.  Doprinosi niskoj viskoznosti izopropil palmitata, što ga čini dobrim rastvaračem i emolijensom. Izopropil palmitat je bezbojna do bledo žuta tečnost sa slabo izraženim mirisom. Na sobnoj temperaturi je tečnost i nema preciznu tačku topljenja, dok mu je tačka ključanja oko 350 °C (662 °F) pri atmosferskom pritisku. Njegova gustina iznosi oko 0.85 g/cm³ na 20 °C i to ga čini lako razmazivim na koži. Indeks prelamanja mu je oko 1.44 na 20 °C. Izopropil palmitat je praktično nerastvorljiv u vodi, ali je potpuno rastvorljiv u uljima. Takođe je rastvorljiv u alkoholu, poput etanola i izopropil alkohola i dobro se rastvara u mnogim organskim rastvaračima kao što su aceton, benzen i hloroform. Ove karakteristike čine ga idealnim za upotrebu u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima.

    Delovanje na kožu i benefiti  

    • Emolijens: Izopropil palmitat deluje kao emolijens, hidrira kožu i smanjuje gubitak vode iz epidermisa. To rezultira mekšom i glatkijom kožom, poboljšavajući njen ukupni izgled i osećaj.

    • Poboljšava teksturu proizvoda: Dodavanjem izopropil palmitata u kozmetičke formulacije, proizvodi dobijaju lakšu i prijatniju teksturu. Ovo je posebno važno za proizvode kao što su kreme i losioni, jer omogućava glatko nanošenje i brzo upijanje bez masnog traga.

    • Rastvarač: Izopropil palmitat se koristi kao rastvarač za aktivne sastojke, omogućavajući njihovu ravnomernu distribuciju u proizvodima. Ovo doprinosi efikasnosti formulacija, jer osigurava da su aktivni sastojci pravilno raspoređeni i dostupni za apsorpciju.

    • Povećava penetraciju: Može pomoći u povećanju penetracije drugih aktivnih sastojaka kroz kožu, čime se poboljšava efikasnost proizvoda. Ovo je posebno korisno u tretmanima za kožu koji zahtevaju dublje prodiranje sastojaka kako bi bili efektivni.

    • Nezačepljuje pore: Iako su neki esteri poznati po tome da mogu izazvati akne i začepljenje pora, izopropil palmitat je generalno bezbedan za upotrebu na većini tipova kože, uključujući masnu i aknama sklonu kožu. Njegova upotreba pomaže u izbegavanju problema sa začepljenjem pora i ne dovodi do stvaranja akni.

    • Stabilnost formulacija: Izopropil palmitat pomaže u stabilizaciji kozmetičkih formulacija, sprečavajući odvajanje sastojaka i produžavajući rok trajanja proizvoda.

    Primena: Koristi se za izradu proizvoda za negu lica i tela.  Čest je sastojak u proizvodima za negu dece, kao i kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca. Odobren od strane FDA i smatra se potpuno sigurnom supstancom za upotrebu u kozmetici. U formulacije se obično dodaje u koncentracijama između 3-20% .

    (EU) Informacije o bezbednosti: Etilheksil, cetil i izopropil palmitat mogu se koristiti u kozmetici i proizvodima za ličnu negu koji se prodaju u Evropi u skladu sa opštim odredbama Direktive o kozmetici Evropske unije, pod uslovom da masne kiseline i masni alkoholi nisu životinjskog porekla. Sirovine životinjskog porekla moraju biti u skladu sa propisima Evropske unije o nusproizvodima životinjskog porekla.
    (CIR) Ekspertna komisija za bezbednost kozmetičkih sastojaka:  CIR Panel (Cosmetic Ingredient Review Panel) je stručni panel neprofitne organizacije osnovane 1976. godine s ciljem da procenjuje sigurnost kozmetičkih sastojaka koji se koriste u proizvodima za ličnu negu. CIR Panel se sastoji od stručnjaka iz područja toksikologije, dermatologije, farmakologije i drugih relevantnih znanstvenih disciplina. Panel nezavisno pregledava i ocenjuje znanstvene podatke o sastojcima kako bi utvrdio jesu li sigurni za upotrebu u kozmetici. Rezultati i preporuke CIR Panela se objavljuju u CIR Annual Scientific Review, koji je dostupan javnosti i industriji, te služe kao vodič za proizvođače kozmetike u pogledu sigurnosti sastojaka koje koriste u svojim proizvodima.
    Ekspertna komisija za bezbednost kozmetičkih sastojaka je pregledala dostupne naučne podatke i zaključila da su izopropil palmitat, etilheksil palmitat i cetil palmitat bezbedni za upotrebu kao kozmetički sastojci. U 2001. godini, komisija je ponovo razmotrila najnovije dostupne podatke o ovim sastojcima i potvrdila svoj prethodni zaključak. Ekspertna komisija je proučila studije akutne i subhronične dermalne toksičnosti sa palmitatima i nije našla dokaze o njihovoj toksičnosti. Testovi iritacije oka sa palmitatima su pokazali veoma blagu ili nikakvu iritaciju. Takođe su pregledani testovi na ljudskoj koži sa palmitatima i proizvodima koji ih sadrže. Jedan od tri proizvoda koji sadrže 40%-50% etilheksil palmitata izazvao je blagu iritaciju. Hidratantne kreme koje sadrže 2.5%-2.7% cetil palmitata bile su minimalno iritantne i nisu pokazale znake senzibilizacije, fototoksičnosti ili foto-kontaktne alergenosti. Nerazblaženi izopropil palmitat bio je minimalno iritantan i prijavljen je kao "slab potencijalni senzibilizator" najnižeg stepena. Proizvod za kupanje koji sadrži 45.6% izopropil palmitata nije izazvao znake iritacije, senzibilizacije, fototoksičnosti ili foto-kontaktne alergenosti. Ekspertna komisija je napomenula da etilheksil palmitat nije testiran u koncentracijama iznad 50% za iritaciju kože i da nisu bili dostupni podaci o senzibilizaciji ili fototoksičnosti za ovaj sastojak. Klinički podaci o cetil palmitatu bili su ograničeni na koncentracije do 2.7%. Na osnovu dostupnih podataka, Ekspertna komisija je zaključila da su etilheksil palmitat, cetil palmitat i izopropil palmitat bezbedni kao kozmetički sastojci. 

    Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

    GMO: Nije GMO 

    Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

    Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS - ENG), Tehnički podaci (TDS - SRP), Bezbednosni list (MSDS - ENG), Bezbednosni list (MSDS - SRP), Bezbednosne instrukcije (SI - ENG), Bezbednosne instrukcije (SI - SRP),  Bezbednosni List (MSDS), Sertifikat analize (COA)

  • Kontakt

    Avena Lab - Farmadria d.o.o.
    Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

    AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

    e-mail : info@avenalab.com

    Mobilni:
    +381 (0) 69 / 55 65 029