Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

 • EDTA Tetrasodium

EDTA Tetrasodium
Trilon®B Powder; Edeta® BX Powder - BASF

Cena sa PDV-om:
120,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
 • EDTA Tetrasodium

  Naziv sirovine: EDTA Tetrasodium 

  INCI ime: Tetrasodium EDTA (ethylenediaminetetraacetic acid tetrasodium salt)

  CAS: 64-02-8

  Hemijska klasifikacija: Organske soli, Amini, Aminokiseline ~ Alkil-supstituisane amino kiseline

  Funkcionalna kategorija: Helatni agens/sekvestrant

  Opis: EDTA je helatno sredstvo koje ima sposobnost da veže metalne jone (npr. natrijum, kalcijum, magnezijum, cink i mnoge druge) i onemogućava njihovo učešće u oksidacionim procesima. Koristi se kao stabilizator i sinergist antioksidansa. Etilendiaminotetraacetatna kiselina (EDTA) ili njene soli (Na2EDTA, Na4EDTA) se često koriste u kombinaciji sa limunskom kiselinom (1%). Na tržištu se mogu naći pojedinačni antioksidansi ili kombinacije više antioksidanasa sa helatnim sredstvom. EDTA je beli, sjajni prah, bez mirisa, lako je rastvorljiv u hladnoj vodi. 

  Benefiti: 

  • Formiranje helatnih kompleksa: Tetrasodium EDTA ima četiri karboksilne grupe i dva azotna atoma koji mogu da doniraju elektrone. Ovi elektroni se vežu za pozitivno naelektrisane metalne jone, formirajući stabilan kompleks. U ovom kompleksu, metalni jon je efektivno "okružen" molekulom EDTA, što sprečava jon da reaguje sa drugim sastojcima u proizvodu.

  • Prevencija reakcija koje dovode do kvarenja: Metalni joni mogu da katalizuju oksidacione reakcije i druge procese koji dovode do razgradnje sastojaka, promene boje, mirisa i teksture proizvoda. Vezivanjem ovih jona, Tetrasodium EDTA sprečava takve neželjene reakcije, čime se poboljšava stabilnost i produžava rok trajanja proizvoda.

  • Poboljšanje performansi proizvoda: Kada se doda u proizvode kao što su šamponi i gelovi za tuširanje, Tetrasodium EDTA se vezuje za kalcijumove i magnezijumove jone prisutne u tvrdoj vodi, formirajući sa njima stabilne helatne komplekse. Time se oni uklanjaju iz vodene faze i sprečava se njihovo vezivanje za surfaktante. U odsustvu reakcije sa kalcijumovim i magnezijumovim jonima, surfaktanti mogu da ostanu u svom aktivnom obliku, što omogućava bolje formiranje pene i efikasnije uklanjanje prljavštine i masnoće sa kože i kose. Osim poboljšanja čišćenja i penjenja, smanjenje tvrdoće vode može doprineti mekoći i manjoj suvoći kože i kose, pošto tvrda voda može izazvati suvoću i iritaciju.
  • Povećanje efikasnosti konzervansa: Metalni joni mogu takođe ometati efikasnost konzervansa tako što reaguju sa njima ili menjanjem pH sredine, što ih čini manje efikasnim protiv mikroorganizama. Heliranjem metalnih jona, Tetrasodium EDTA pomaže u očuvanju efikasnosti konzervansa, osiguravajući da finalni kozmetički proizvod ostane bezbedan za upotrebu.

  Primena: Koristi se za stabilizaciju i/ili pomoć u očuvanju svih vrsta kozmetičkih proizvoda kao što su kreme, losioni, šamponi, regeneratori, proizvodi za šminkanje, proizvodi za zaštitu od sunca. Obično se koristi u koncentraciji 0,1-0,5%. (Napomena: povećava pH vrednost!). 

  Izvorne sirovine iz kojih se dobija: Ethylenediamine, formaldehyde i sodium cyanide

  Način dobijanja: EDTA se proizvodi sintetskim putem iz etilendiamina zajedno sa formaldehidom i natrijum cijanidom pri ćemu se dobija natrijumova so koja se zatim pretvara u kiselinu.

  GMO: Nije GMO 

  Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

  Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS - ENG), Tehnički podaci (TDS - SRP), Bezbednosni list (MSDS - ENG), Bezbednosni list (MSDS - SRP), Bezbednosne instrukcije (SI - ENG), Bezbednosne instrukcije (SI - SRP), Sertifikat analize (COA)

 • Kontakt

  Avena Lab - Farmadria d.o.o.
  Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

  AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

  e-mail : info@avenalab.com

  Mobilni:
  +381 (0) 69 / 55 65 029