Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

 • Benzophenone-3

Benzophenone-3
Zaštićena imena i proizvođači: SpecAUV® BP-3 (Benzophenone-3) - Spec-Chem Industry Inc; Benzophenone-3 - COSROMA; Benzophenone-3 - Sandream Specialties; AakoSun BP3 (Benzophenone 3) - Aako BV; Salisol® 3 - Salicylates and Chemicals; Sunsafe® BP3 - Uniproma; Neo Heliopan® BB - Symrise.

Cena sa PDV-om:
1100,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
 • Benzophenone-3

  Naziv sirovine: Benzofenon 3

  INCI ime: Benzophenone-3

  CAS: 131-57-7

  Sinonimi: Oxybenzone , 2-hydroxy-4-methoxy-benzophenone, (2-hydroxy-4-methoxyphenyl)-phenylmethanone

  Hemijska klasifikacija: Benzofenon

  Funkcionalna kategorija: Stabilizator ~ Stabilizator svetlosti, Sredstvo za zaštitu od sunca

  IUPAC naziv: 2-Hydroxy-4-methoxybenzophenone 

                        Oxybenzone

  Hemijsko-fizičke osobine: Benzophenon-3 (2-Hydroxy-4-methoxybenzophenone) je organsko jedinjenje sa hemijskom strukturom koja sadrži benzofenonsko jezgro, što znači da ima dva benzenska prstena spojena karbonilnom grupom (C=O). Ključne funkcionalne grupe u ovoj strukturi su hidroksi (-OH) i metoksi (-OCH₃) grupe, koje se nalaze na benzenovim prstenovima. Hidroksi grupa je smeštena na drugoj poziciji jednog benzenovog prstena, dok je metoksi grupa na četvrtoj poziciji istog prstena. Ove funkcionalne grupe igraju važnu ulogu u apsorpciji UV zračenja. Hidroksi grupa povećava polarnost molekula i omogućava formiranje vodoničnih veza, što poboljšava njegovo vezivanje za kožu i efikasnost kao UV filtera. Metoksi grupa utiče na raspodelu elektrona unutar molekula, čime poboljšava apsorpciju UV zračenja i stabilnost molekula na svetlost. Kombinacija ovih funkcionalnih grupa omogućava benzofenonu-3 da efikasno apsorbuje širok spektar UV zračenja, štiteći kožu od štetnih efekata sunčevih zraka. Benzofenon-3 je kristalni prah bele do svetložute boje, slabog mirisa, sličnog mirisu ruže. Ima relativno nisku tačku topljenja, što omogućava lako mešanje sa drugim komponentama u kozmetičkim proizvodima. Slabo je rastvorljiv u vodi, ali se dobro rastvara u organskim rastvaračima poput etanola i propilen glikola, što omogućava fleksibilnost u formulacijama. Njegova stabilnost na svetlost i toplotu čini ga pogodnim za upotrebu u proizvodima koji su izloženi sunčevoj svetlosti. Ova svojstva, zajedno sa njegovom sposobnošću da apsorbuje UV zračenje, čine benzofenon-3 efikasnim i pouzdanim sastojkom u kremama za sunčanje.

  Opis:  Benzofenon 3 spada u grupu UVA i UVB filtera, primarno UVB filter. Odlikuje se umerenom apsorptivnošću i ima dva maksimuma: na 289nm i drugi u UVA delu spektra na 324nm. Retko se koristi kao jedini UV organski filter jer samostalno primenjen ne može pružiti 100% zaštitu od UVB zraka, pa ga je neophodno kombinovati sa drugim UV-filterima (npr. oktokrilenom, homosalatom, etilheksil salicilatom, oktinoksatom) za postizanje efikasne zaštite od UVB zraka. Pojačava aktivnost homosalata, octyl salicylata, OM-cinnamata i octinoxata. Vrlo je stabilan, ne degradira se pod dejstvom sunčevih zraka i štiti druge agense od UV indukovane degradacije. 

  Benefiti: 

  • Zaštita od UV zračenja: Benzofenon-3 je UV filter koji apsorbuje UVB i delimično UVA zrake. Pruža široko-spektralnu zaštitu od opekotina nastalih izlaganjem suncu, fotooštećenja i prevremenog starenja kože i time pomaže u prevenciji nastanka raka kože i drugih štetnih efekata sunčevog zračenja. 

  • Stabilnost proizvoda: Dodavanje benzofenona-3 u kozmetičke formule poboljšava stabilnost proizvoda na svetlost. Sprečava degradaciju drugih aktivnih sastojaka kada su izloženi UV svetlu i na taj način produžava rok trajanja finalnog proizvoda i održava njegovu efikasnost.

  • Fleksibilnost formulacija: Benzofenon-3 je kompatibilan sa različitim kozmetičkim sastojcima. Njegova dobra rastvorljivost u organskim rastvaračima kao što su etanol i propilen glikol omogućava lako uklapanje u različite formulacije.

  • Zaštita boje: U proizvodima za negu kose, benzofenon-3 pomaže u očuvanju boje kose, sprečavajući izbleđivanje uzrokovano sunčevim zračenjem. Takođe štiti boje i pigmente u šminki i drugim kozmetičkim proizvodima od degradacije.

  • Sinergistički efekti: Kada se koristi u kombinaciji sa drugim UV filterima, benzofenon-3 može pojačati ukupnu zaštitu od UV zračenja, pružajući sinergistički efekat i bolju efikasnost proizvoda za zaštitu od sunca.

  Način upotrebe: U proizvodima za zaštitu od sunca, poput krema i losiona, benzofenon-3 se obično koristi u koncentracijama između 2% i 6%. Ova koncentracija je dovoljna da pruži široko-spektralnu UV zaštitu, apsorbujući UVB i delimično UVA zrake, čime se smanjuje opekotina nastalih izlaganjem suncu i oštećenja kože. U formulacijama za negu kose, kao što su šamponi i regeneratori, benzofenon-3 se dodaje u nižim koncentracijama, obično ispod 1%. Ova koncentracija je dovoljna da zaštiti boju kose i spreči oštećenja uzrokovana UV zračenjem, bez uticaja na teksturu ili performanse proizvoda. U dekorativnoj kozmetici, kao što su puderi, rumenila i ruževi, benzofenon-3 se koristi u sličnim niskim koncentracijama. Njegova prisutnost pomaže u očuvanju boje i kvaliteta proizvoda kada su izloženi svetlu, produžavajući njihov rok trajanja i održavajući estetski izgled. Kod formulacija za dnevne kreme i hidratantne proizvode, benzofenon-3 se može koristiti u koncentracijama između 0.5% i 3%, pružajući svakodnevnu zaštitu od UV zračenja. Prilikom formulacije, važno je osigurati da je benzofenon-3 ravnomerno raspoređen u proizvodu kako bi se obezbedila ujednačena zaštita. Njegova dobra rastvorljivost u organskim rastvaračima kao što su etanol i propilen glikol olakšava njegovo uključivanje u različite kozmetičke proizvode. Takođe, važno je voditi računa o zakonskim regulativama i smernicama koje se odnose na maksimalne dozvoljene koncentracije benzofenona-3 u kozmetičkim proizvodima, kako bi se osigurala bezbednost i efikasnost proizvoda.

  Izvorne sirovine iz kojih se dobija: Benzoil hlorid i 3-hidroksianizol 

  Način dobijanja: Oksibenzen se sintetiše reakcijom benzoil hlorida sa 3-hidroksianizolom. Proizvod se podvrgava procesu rekristalizacije iz vode / metanola i suši.

  Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

  GMO: Nije GMO 

  Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

  Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS - ENG), Tehnički podaci (TDS - SRP), Bezbednosni list (MSDS - ENG), Bezbednosni list (MSDS - SRP), Bezbednosne instrukcije (SI - ENG), Bezbednosne instrukcije (SI - SRP), Sertifikat analize (COA)

 • Kontakt

  Avena Lab - Farmadria d.o.o.
  Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

  AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

  e-mail : info@avenalab.com

  Mobilni:
  +381 (0) 69 / 55 65 029