Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

Castor Oil
Ricinusovo ulje

Cena sa PDV-om:
140,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
  • Castor Oil

    Naziv sirovine: Ricinusovo ulje 

    INCI ime: Ricinus Communis Seed Oil

    CAS: 8001-79-4

    Botanički naziv: Ricinus communis 

    Sinonimi: Ricinus communis L., Castor Bean Oil

    Hemijska klasifikacija: Masti i ulja (Fats and Oils) 

    Funkcionalna kategorija: Kondicioner za negu kože, kondicioner za normalnu, suvu i dehidriranu kosu ~ Emolijens

    Lot broj: 4530311

    Datum proizvodnje: 12/2023

    Rok trajanja: 01/2026

    Metoda ekstrakcije: Hladno presovano 

    Tip obrade: Nerafinisano ulje, podvrgnuto procesu filtracije, Korišćena tkz. "screen -filtering process" metoda 

    Zemlja porekla: Indija

    Karakteristike ulja:  Prirodno biljno ulje. Dobija se iz semena biljke ricinus (Ricinus communis). Gustina ulja je niža od gustine vode, što znači da pluta na površini vode. Refraktivni indeks je relativno visok. Ricinoleinska kiselina u ricinusovom ulju sadrži hidroksilnu grupu (-OH) na svom 12. ugljeniku, što mu daje jedinstvena svojstva u poređenju sa drugim biljnim uljima. Ova hidroksilna grupa doprinosi rastvorljivosti ulja u alkoholu i njegovoj hidrofilnoj prirodi. Kao i druga biljna ulja, ricinusovo ulje može proći proces saponifikacije, hemijsku reakciju sa alkalijom (kao što je natrijum hidroksid), kako bi se proizveo sapun. Ulje ima dobru oksidativnu stabilnost zbog visokog sadržaja ricinoleinske kiseline, pa je to razlog zašto je ulje manje podložno kvarenju u poređenju sa nekim drugim biljnim uljima. Ulje je nerastvorljivo u vodi, ali rastvorljivo u alkoholu i drugim organskim rastvaračima. Veoma je viskozno, ima gustu i lepljivu konzistenciju. Svetložute je boje sa prepoznatljivim mirisom. Gusta tekstura ricinusovog ulja i njegova hidratantna svojstva čine ga popularnim sastojkom u proizvodima za negu kože i kozmetici.  HLB = 14.

    Fitohemikalije: Ulje je bogato trigliceridima različitih masnih kiselina (90% ricinoleinske kiseline, 3-4% oleinske kiseline, 3-4% linoleinske kiseline). Ricinoleinska kiselina je odgovorna za mnoga jedinstvena svojstva ulja ricinusa, uključujući njegovu antiinflamatornu, analgetičku i antimikrobnu delotvornost. Ulje sadrži oleinsku kiselinu, omega-9 mononezasićenu masnu kiselinu i linolnu kiselinu, omega-6 polinezasićenu masnu kiselinu. Osim toga, ulje sadrži i stearinsku kiselinu, zasićenu masnu kiselinu koja pomaže da se ulje stabilizuje i koja mu daje gustu konzistenciju. Ulje ricinusa sadrži još i  fitosterole, flavonoide (quercetin, kaempferol i luteolin), kao i određene terpenoide (lupeol, beta-amyrin, and alpha-amyrin). Od vitamina sadrži : Vitamin E, koji kao moćni antioksidans pomaže u zaštititi kože od oksidativnih oštećenja i doprinosi njenom opštem zdravlju.

    Benefiti: 

    • Hidratacija kože: Ulje ricinusa formira zaštitnu barijeru na koži, sprečavajući gubitak vlage i održavajući kožu mekom i glatkom. Zahvaljujući ricinoleinskoj kiselini moguća je duboka hidratacija kože. 

    • Emolijentna svojstva: Odličan emolijens koji na koži ostavlja osećaj mekoće i glatkoće. Prodire u pore i privlači nečistoće, pa nalazi primenu u losionima za čišćenje kože.

    • Antiinflamatorna svojstva: Prisustvo ricinoleinske kiseline u ulju ricinusa daje mu antiinflamatorna svojstva. Umiruje  iritiranu i upaljenu kožu, što ga čini korisnim kod osoba sa ekcemima i dermatitisom.

    • Kontrola akni: Poseduje antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju akne. Njegov nizak komedogeni indeks čini ga pogodnim za kožu sklonu aknama. 

    • Nega kose: Ulje ricinusa se često koristi u proizvodima za negu kose zbog svojih hranjivih i hidratantnih svojstava. Može pomoći u poboljšanju čvrstine kose, smanjenju pucanja vrhova i podsticanju rasta kose.

    • Pojačivač rasta trepavica i obrva: Neki ljudi koriste ulje ricinusa na trepavicama i obrvama kako bi podstakli njihov rast i poboljšali njihov izgled.

    • Anti-aging efekti: Antioksidansi prisutni u ulju ricinusa, poput vitamina E, mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa na koži. Na ovaj način ulje može doprineti smanjenju vidljivosti sitnih linija i bora. 

    • Zarastanje rana: Antiinflamatorna i hidratantna svojstva ulja ricinusa mogu pomoći u bržem zarastanju manjih rana, posekotina i ogrebotina.

    • Skidanje šminke: Zbog svoje sposobnosti da rastvara šminku, ulje se može koristiti kao blago i prirodno sredstvo za skidanje šminke.

    • Nega usana: Ulje ricinusa se može naneti na usne, posebno ako su ispucale.

    • Tretman noktiju i zanoktica: Ulje ricinusa se može koristiti za masažu noktiju i sanaciji zanoktica. 

    Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Koristi se kao sastojak krema, losiona i proizvoda za negu kose. Čest je sastojak proizvoda za zaštitu od sunca. Njegov specifičan sastav obezbedio mu je primenu i u preparatima za negu trepavica, obrva i noktiju. U širokoj je upotrebi kao ovlaživač i lubrikans u proizvodima za negu usana za dobijanje sjajnog izgleda. Može se koristiti u parfemima na bazi ulja kao neutralni fiksator. Takođe se koristi u mešavinama za masažu, proizvodima za čišćenje i piling,  Koristi se u koncentracijama od 1-100%Može se dodati direktno na kožu ili kao dodatak masne faze. Uobičajene koncentracije u šamponima i kondicionerima su 0.2-2%. Samo za spoljašnju upotrebu. 

    Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama 

    GMO: Nije GMO 

    Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla

    Dokumentacija: Tehnički podaci (TDS), Bezbednosni list (MSDS), Sertifikat analize (COA), Lista alergena

  • Kontakt

    Avena Lab - Farmadria d.o.o.
    Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

    AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

    e-mail : info@avenalab.com

    Mobilni:
    +381 (0) 69 / 55 65 029