Radno vreme: od 8h - 16h. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com | ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com

ŽR. 105-0000003029623-60, AIK Banka
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU

  • Calcium Carbonate

Calcium Carbonate
ImerCare® 2C - Imerys; PearlPure Fine Powder - Sandream Specialties; Carbomat - Sensiet Beauty;

Cena sa PDV-om:
200,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
  • Calcium Carbonate 

    Naziv sirovine: Kalcijum karbonat

    INCI naziv: Calcium carbonate

    CAS broj: 471-34-1

    Sinonimi: Krečnjak; kalcit; aragonit; kreda; mermer; biser

    Hemijska klasifikacija: Neorganska so

    Funkcionalna kategorija: Agens za oralnu negu; Punilo, Abraziv, Agens za stvaranje bisernog efekta, pH regulator (Pufer) 

    IUPAC naziv:  CaCO3
     
                       Related image
     
    Opis: Kalcijum karbonat je bezbojan prah bele boje, bez mirisa. Međutim, može se pojaviti u različitim bojama ako sadrži nečistoće ili tragove drugih minerala. Kada je u kristalnom obliku, može imati različite oblike, kalcit (romboedarski oblik), aragonit (prizmatični oblik) i vaterit (heksagonalni oblik). Gustina kalcijum karbonata zavisi od njegove kristalne forme: Kalcit - približno 2.71 g/cm³, Aragonit - približno 2.93 g/cm³, Vaterit - približno 2.83 g/cm³. Na Mohsovoj skali tvrdoće, kalcijum karbonat ima tvrdoću 3, što znači da je relativno mek materijal koji se može ogrebati nožem ili metalnim predmetom. Kalcijum karbonat se raspada pre nego što dosegne tačku topljenja. Raspada se na kalcijum oksid (CaO) i ugljen-dioksid (CO₂) na oko 825°C. Kalcijum karbonat je slabo rastvorljiv u vodi (rastvorljivost približno 0.0013 g/100 mL pri 25°C). Prilikom mešanja sa vodom nastaje talog. Međutim, njegova rastvorljivost se povećava u prisustvu ugljen-dioksida, formirajući kalcijum bikarbonat, koji je topljiviji. Iako je relativno inertan, kalcijum karbonat reaguje sa kiselinama, uključujući slabije kiseline poput sirćetne kiseline, pri čemu nastaje kalcijum so, voda i ugljen-dioksid. Ova reakcija se može koristiti za kvalitativno testiranje prisustva kalcijum karbonata. 
     
    Delovanje na kožu: Prirodni je modifikator kože. Daje joj glatkoću. Smanjuje masni osećaj i lepljivost kože. Upija sebum, kontroliše vlažnost kože i čini je suvom. Kremama za lice daje mat izgled. Poboljšava adheziju (maske za lice). Stimuliše proizvodnju antioksidanasa i u ćelijama kože pokazuje protektivno delovanje na kolagen i elastin. Reguliše ćelijski metabolizam. Pomaže održavanje statusa lipidne barijere kože. Štiti kožu od infekcija.
     
    Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Odličan je eksfolijant sa upijajćim svojstvima. Koristi se u proizvodima za kupanje, za izradu šminke, u proizvodima za održavanje lične higijene i u proizvodima za brijanje. Koristi se i kao punilo u dezodoransima. Ljuske od jaja sastavljene su od 95% kalcijum karbonata. Uobičajne koncentracije koje se koriste u kozmetičkim formulacijama su od 2 do 5%. Samo za spoljašnu upotrebu. 
     
    Dobijanje: Kalcijum-karbonat se dobija u reakciji između kalcijum-hidroksida i ugljene kiseline
     
    Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama
     
    GMO: Nije GMO 
     
    Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porekla
     
  • Kontakt

    Avena Lab - Farmadria d.o.o.
    Heroja Pinkija 44, 26300 Vršac

    AIK Banka: ŽR. 105-0000003029623-60

    e-mail : info@avenalab.com

    Mobilni:
    +381 (0) 69 / 55 65 029